Wat is een kritische houding?
Een kritische houding is hiermee een houding die voor veel professionals maar ook voor burgers belangrijk is. Neem het strafrecht waar iedereen - als verdachte of als slachtoffer - mee te maken kan krijgen. Stel dat uit DNA-onderzoek blijkt dat er een kans is van 1 op 44 dat een verdachte iets niet gedaan heeft. Wat zegt dit dan? Heeft de verdachte het dus gedaan? Sluit dit toeval uit? En kan een dergelijk getal wel berekend worden? En hoe betrouwbaar is eigenlijk DNA? Wat kan wel of niet met DNA worden bewezen? Allerlei interessante vragen die je kunt stellen bij het aanhoren van zo'n bewering.
Een kritische houding wordt hiermee gezien als het vermogen om de informatie die op je afkomt open en onafhankelijk op zijn waarde te schatten en te gebruiken. Het is gerelateerd aan het kritisch denken. Dit kritisch denken omvat:
- het bewustzijn dat er een verzameling met elkaar verbonden vragen is die je kunt inzetten om redeneringen en de daarin gebruikte informatie te evalueren en
- het vermogen het oordeel uit te stellen en indien nodig eerst vragen te stellen (nieuwsgierig, open).
Op Kritischehouding.nl
Onder dossiers vind je daarnaast tot slot diverse onderwerpen die buiten deze categorieën vallen maar die wel de kritische houding / het kritisch denken raken. In totaal meer dan 700 artikelen. Veel leesplezier! Maar let op: wees natuurlijk wel kritisch bij het lezen van de tekst ;-)
PS. Mijn Twitter-account gebruik ik voor links, nieuws e.d. Dit blog gebruik ik enkel voor de grotere stukken die om extra toelichting vragen.
Als afsluiting een toegankelijke uitleg door Bas Haring (gericht op het ontwikkelen van een kritische houding bij kinderen). Maar als gezegd, het blijven stellen van vragen is niet enkel goed voor kinderen maar het is een krachtige competentie die voor alle professionals van belang is. Sterker, juist professionals vergeten vaak dat hun kennis of oordeelsvorming ook kwetsbaar is.